Kun je je Surfboard Zelf Repareren of Moet je het naar een Professional Brengen?

Gepubliceerd op 9 juli 2024 om 09:53

Surfen is een fantastische sport die avontuur, lichaamsbeweging en een connectie met de natuur combineert. Maar zoals elke surfer weet, kan je board beschadigd raken. Of het nu door een rots, koraal, of gewoon door slijtage komt, de vraag rijst: kun je je surfboard zelf repareren of moet je het naar een professional brengen? In deze blog gaan we deze vraag grondig onderzoeken en je helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Kleine Beschadigingen: Zelf Repareren

Voor kleine beschadigingen zoals kleine deukjes of barstjes is het vaak prima om zelf een reparatie uit te voeren. Dit zijn de stappen die je kunt volgen:

 1. Benodigde Materialen:

  • Surfboard reparatieset (meestal bevat dit hars, glasvezel, schuurpapier en een mengbakje)
  • Schuurpapier
  • Maskeringstape
  • Schaar
 2. Stappenplan:

  1. Schuren: Schuur de beschadigde plek lichtjes om vuil en losse stukjes te verwijderen. Zorg ervoor dat de plek schoon en droog is.
  2. Maskeren: Gebruik maskeringstape om het gebied rond de beschadiging af te plakken. Dit voorkomt dat de hars zich verspreidt.
  3. Hars Aanbrengen: Meng de hars volgens de instructies in de reparatieset en breng het aan op de beschadigde plek. Gebruik een stuk glasvezel voor extra versterking als dat nodig is.
  4. Drogen: Laat de hars volledig uitharden. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de omstandigheden.
  5. Schuren en Afwerken: Schuur de gerepareerde plek glad zodat het weer gelijk ligt met de rest van het board. Verwijder de tape en controleer of de reparatie goed is uitgevoerd.

Zelf repareren is niet alleen kostenbesparend, maar ook een goede manier om meer vertrouwd te raken met je board. Het kan echter wel wat tijd en geduld vergen.

 

Grote Beschadigingen: Naar een Professional

Bij grotere beschadigingen, zoals diepe scheuren, ernstige deuken of structurele schade, is het vaak beter om een professional in te schakelen. Hier zijn enkele redenen waarom:

 1. Expertise en Ervaring:

  • Professionals hebben jarenlange ervaring en kunnen complexe reparaties uitvoeren die vereisen dat het board structureel wordt versterkt en opnieuw wordt vormgegeven.
 2. Speciale Gereedschappen en Materialen:

  • Een professionele surfboard reparateur heeft toegang tot gespecialiseerde gereedschappen en materialen die nodig zijn voor een duurzame reparatie. Een airbrush is hier een mooi voorbeeld van. Een vakman kan door middel van professioneel spuitwerk je board weer in de originele staat herstellen.
 3. Garantie op Reparaties:

  • Veel professionele reparateurs bieden een garantie op hun werk. Dit geeft je gemoedsrust dat de reparatie goed is uitgevoerd en het board weer veilig te gebruiken is.
 4. Tijdsefficiëntie:

  • Grote reparaties kunnen tijdrovend zijn als je het zelf probeert. Een professional kan dit vaak sneller en efficiënter doen, zodat je weer snel het water op kunt.

 

Overwegingen bij de Keuze:

Bij het beslissen of je zelf je board repareert of het naar een professional brengt, moet je een paar dingen in overweging nemen:

 • Kosten:

  Zelf repareren is meestal goedkoper, maar als je fouten maakt, kunnen de uiteindelijke kosten hoger uitvallen. (let op! er zijn veel ''professionals die je board voor een klein bedrag willen repareren. Helaas zul je ook hier hetzelfde principe ervaren: ''Goedkoop is duurkoop''
 • Tijd: Heb je de tijd en het geduld om zelf een reparatie uit te voeren?
 • Niveau van de Beschadiging: Hoe groot en complex is de schade? Kleine reparaties kun je meestal zelf doen, maar voor grote schade is professionele hulp aanbevolen.
 • Comfort en Vertrouwen: Voel je je comfortabel en zelfverzekerd genoeg om de reparatie zelf uit te voeren?

Conclusie

Of je je surfboard zelf moet repareren of het naar een professional moet brengen, hangt af van de aard en omvang van de schade, je eigen handvaardigheid, en hoeveel tijd en moeite je wilt investeren. Voor kleine beschadigingen is zelf repareren vaak een haalbare en bevredigende oplossing. Voor grotere en complexere schade is het meestal verstandig om een professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat je board veilig en optimaal blijft presteren.

Ongeacht je keuze, het belangrijkste is dat je weer snel en veilig het water op kunt om te genieten van de golven. Happy surfing!

Breaking Waves is dé specialist in board reparatie voor watersporten

Wij repareren alle boards voor watersporten. Zo staan wij  voor je klaar met:

Nog niet overtuigd?  bekijk hier alle reviews van onze tevreden klanten.

Of neem een kijkje in ons resultaten archief!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.