Hoe ga je om met drukte in het water?

Gepubliceerd op 5 juli 2024 om 19:38

Surfen in Nederland wordt steeds populairder. Overal openen nieuwe surfscholen, Decathlon verkoopt ineens surfboards, en bekende surfplekken worden steeds drukker. Meer surfers betekent meer plezier, toch? Absoluut, want surfen is voor iedereen. Maar drukte in het water kan soms vervelend zijn. Daarom hebben we enkele tips voor je samengesteld!

Ken de surfregels

Bij drukke surfspots zoals Scheveningen of Wijk aan Zee is het cruciaal om de surfregels en etiquette te kennen. Deze regels zorgen ervoor dat iedereen veilig en met plezier kan surfen. Als je de regels niet kent of negeert, kan dit spanningen veroorzaken. Op vakantie kan dit zelfs tot conflicten met lokale surfers leiden. Zorg er dus voor dat je de regels goed kent als je op een drukke plek gaat surfen.

Vermijd de drukste surfspots

Het klinkt simpel, maar populaire surfspots lijken op goede dagen vaak op een Black Friday bij de Mediamarkt. Scheveningen is de drukste surfspot van Nederland, gevolgd door Wijk aan Zee, Hoek van Holland en Domburg. Gelukkig heeft Nederland meer dan 350 kilometer kustlijn met genoeg goede surfplekken waar je met alleen je vrienden kunt surfen.

Loop een stukje verder

Als je toch op je lokale surfspot wilt surfen, maar het is erg druk, loop dan een paar honderd meter langs de kust naar een rustiger gedeelte. Hoewel het havenhoofd misschien beter golven heeft, is het lastig genieten als je de piek moet delen met veel shortboarders, longboarders en suppers. Tip: loop tegen de stroming in!

Voorrang op de peak

Longboarders en suppers kunnen door hun grote volume vaak eerder een golf pakken en hebben dan voorrang. Als je met een kleinere plank achter een longboarder of supper ligt, moet je vaak veel golven laten gaan. Als je merkt dat je hierdoor weinig golven krijgt, peddel dan naar een andere peak waar je makkelijker in een voorrangspositie kunt komen.

Kijk goed om je heen

Net zo belangrijk als kijken of andere surfers voor een golf peddelen en voorrang hebben, is het controleren of er niemand in je pad ligt. Als je voor een golf peddelt en nog niet goed bent in het manoeuvreren om andere surfers heen, kan het frustrerend zijn om een golf te missen doordat iemand in de weg ligt. Check daarom altijd of er surfers in je lijn liggen wanneer een golf nadert, zodat je jezelf goed kunt positioneren.

Houd je surfboard vast

Als je richting de line-up peddelt en er komt een grote golf aan waar je niet overheen of onderdoor kunt, is een wash onvermijdelijk. Op een drukke surfspot is de kans groot dat er andere surfers dichtbij zijn. Als je van je board springt om onder de golf door te zwemmen, wordt je board een gevaarlijk projectiel. Houd dus altijd je board vast tijdens een wash, tenzij je zeker weet dat er niemand achter je is. Wees ook voorzichtig als je achter iemand peddelt, omdat die persoon zijn board kan laten schieten tijdens een wash of mislukte duckdive. Peddel daarom nooit recht achter iemand aan.

Door deze tips te volgen, kun je genieten van een veilige en plezierige surfsessie, zelfs op de drukste surfspots.

Toch in de problemen gekomen en schade aan je gear? Geen probleem!

Breaking Waves is dé specialist in board reparatie voor watersporten

Wij repareren alle boards voor watersporten. Zo staan wij  voor je klaar met:

Nog niet overtuigd?  bekijk hier alle reviews van onze tevreden klanten.

Of neem een kijkje in ons resultaten archief!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.